Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Egy-másfél órát szán Hende az MDF-re

2003.05.14. 11:15
Maximum heti egy-másfél órát szentel Hende Csaba az MDF-re - állítják frakciótársai, akikkel a politikus a polgári kör szervezői megbízatása óta gyakorlatilag megszüntette személyes kapcsolatát. Dávid Ibolya egykori államtitkára csak az Országgyűlés döntéshozatalain ül be képviselőcsoportjába, a szavazások elmulasztása ugyanis pénzbüntetést vonna maga után. Gémesi György, MDF-alelnök szerint nincs Hende-ügy, de a képviselői fizetésért mindenkinek dolgozni kell.
Az MDF-ben nincs Hende-ügy - mondja Gémesi György, de a frakció június közepén értékeli a képviselők féléves munkáját. A volt államtitkár pedig hónapok óta semmilyen formában nem vesz részt a kisebbik ellenzéki párt tevékenységében.

Különben megbüntetnék

Az Index információi szerint Dávid Ibolya, egykori politikai államtitkára csupán hetente egy-másfél órát tölt frakciótársai körében, amikor részt vesz a parlamenti szavazásokon. A döntéshozatalok igazolatlan elmulasztása miatt pénzbírság is kiszabható. A képviselőcsoport több tagjának állítása szerint az elmúlt hónapokban személyes kapcsolatuk is megszűnt Hende Csabával, miután a polgári körök koordinálásával megbízott politikus egyetlen frakció, vagy munkacsoporti ülésre sem látogatott el. Mint emlékezetes, Orbán Viktor röviddel a Fidesz tavalyi választási veresége után kérte fel Hendét kabinetfőnöki teendők ellátására. A volt államtitkár ellen azóta több etikai vizsgálat is kezdődött, mert a megbízatásról előzetesen nem értesítette az MDF vezetését.

A képviselői fizetésért dolgozni

Hende Csabát többszöri megkeresésünk ellenére sem sikerült elérnünk, úgy tudjuk azonban, hogy a politikus éppen a lezáratlan etikai vizsgálattal indokolta képviselőtársainak rendszeres távolmaradását. Gémesi György viszont azt mondta, hogy a képviselői fizetésért mindenkinek dolgozni kell. Az MDF viszonylag kis létszámú frakciójában minden egyes képviselőre sok munka hárul, ezért érzékenyen érinti a képviselőket, ha valaki nem veszi ki a részét a feladatok megoldásából, Hende Csaba pedig azon kevesek közé tartozik, akik listán jutottak be az MDF-es parlamenti mandátumhoz - jelentette ki a párt alelnöke. Az Indexnek nyilatkozó honatyák közül többen elképzelhetőnek tartják, hogy - ha a helyzet nem változik, illetve amennyiben Hende önként nem mond le képviselői helyéről - a féléves értékelés után az MDF-frakció szólítja majd fel a polgári köröket szervező politikust a távozásra.