Márta, Flóra
21 °C
34 °C

A Hernádnál már árvíz van

2008.07.25. 13:19
Az áradó Hernád vize elöntött egy útszakaszt Novajidrány és Vizsoly közötti, ezért le kellett zárni. Az ország észak-keleti részén már árvíz van, elkezdték megerősíteni az árvízvédelmi töltéseket. A Hernád felső szakasza ma estig tetőzik, a Felvidéken és Kárpátalján újabb esők várhatók.

Elöntötte az áradó Hernád vize a Novajidrány és Vizsoly közötti út egy szakaszát péntek délben, ezért az utat lezárták a forgalom elől - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. regionális főmérnökségének ügyelete az MTI-t. Az árvíz miatt még nincs elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - mondta Dobos Zsolt.

Homokzsákokkal készülnek a Hernád áradására Ócsanáloson. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen több mint százan végzik a megelőző munkálatokat: helybéliek, a környező települések lakói, vízügyi dolgozók. Sok száz homokzsákot töltenek, töltöttek meg az önkéntes segítők és a hivatásosok, magasítják, erősítik a Hernád és az abba torkolló Vadász-patak gátját.

Homokzsákokkal erősítik a töltést

Ócsanáloson és Aszaló kényszeraratást végeznek a Hernád mentén, ahol a közeledő árhullám a számítások szerint elönti majd a földeket. Az árterületen körülbelül ezer hektárnyi gabona van, és mivel közeledik a folyó tetőzése, veszteséggel bár, de "becsületből" learatják, amit még le lehet. 

Már árvíz van, mondta az Indexnek Korompay András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízkárelhárítási főosztályvezetője. A Hernádon a vízszint annyira megemelkedett, hogy harmadfok feletti a készültség.

Este tetőzik

A Hernád vízszintje várhatóan péntek délután, este tetőzik az országhatár közelében. Az emelkedést 400 centiméterre várják. Az eddig mért legmagasabb vízszint ezen a szakaszon 434 centiméter volt.

A Hernád alsó, torkolathoz közeli szakaszához vasárnap érhet az árhullám 420 centiméterrel – ez 50 centiméterrel alatta marad az eddig mért legmagasabb vízállásnak.

Jelentősebb vízszintemelkedést mértek a szakemberek a Bodrogon is, miután az abba torkolló Ung és a Latorca vízgyűjtőjén 30-50 milliméternyi csapadék hullott rövid idő alatt ott. Felsőbereckinél, az országhatárnál vasárnap a folyó vízszintje nagy valószínűséggel eléri az első fokú készültségi szintet, s a jövő hét közepére vélhetően megközelíti a másodfokú készültséget jelentő 650 centimétert.

Miután az ország más területein, például a Dunán nem várható jelentősebb árhullám, egyelőre nincs szükség országos szintű árvízvédelmi készültségre, mondta Korompay András.

Pakolják a homokzsákokat

A Hernád mellett már megkezdték az árvízvédelmi töltések megerősítését. A folyó völgyében több települést önkormányzati körtöltés véd, ezeket a helyhatóságok irányításával erősítik.  

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 100 ezer homokzsákot és 5 ezer köbméternyi homokot ad a védekezéshez, mondta az MTI-nek Csönt Csaba az Ékövizig szóvivője. Hidasnémetinél már éjszaka is dolgoztak, pénteken reggel megkezdődték a töltések erősítésék, illetve magasítását Méra, valamint Ócsanálos és Gesztely közelében.

Nézze meg képeinket!

A térségben azért rendelték el már csütörtökön a harmadfokú készültséget, hogy időben felkészülhessenek az áradásra. A külföldi vízgyűjtő területeken mért adatok alapján ugyanis hatalmas vízmennyiség várható.

Áradnak a folyók Szlovákiában és Ukrajnában is

A hét első felében Kelet-Szlovákiára zúdult és két emberéletet is követelő esőzések péntekre virradóra is folytatódtak, de az árvízveszély egyelőre elhárult, vagy legalábbis mérséklődött.

Kassai szakaszán a Hernád az éjszaka tíz centimétert apadt, a folyó partján álló, leginkább veszélyeztetett házakat végül mégsem kellett kiüríteni. A Nyugat-Ukrajnából Szlovákiába és Magyarországra tartó folyókon várható víz azonban még komoly árvízveszélyt vetít előre.

Ukrajnában egy ember meghalt

Nyugat-Ukrajnában, Ivano-Frankivszk megye Vitvica nevű falujában péntekre virradóra életét vesztette egy férfi, aki összedőlt házának romjai közt lelte halálát.

A szerencsétlenül járt 43 éves férfi dombra épült háza alatt megcsúszott az átázott talaj, az épület összeomlott. A házigazda feleségének és anyjának sikerült kimenekülnie a házból - jelentette az UNIAN hírügynökség.

Négy nyugat-ukrajnai megyében okoztak áradásokat az utóbbi napok özönvízszerű esőzései. A víz lakóházakat öntött el, hidakat és utakat rongált meg, több helyen földcsuszamlás történt. Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának jelentése szerint a legsúlyosabb a helyzet Ivano-Frankivszk megyében, ahol a Prut és a Dnyeszter hegyi mellékfolyóinak áradása miatt 863 lakóház, 980 gazdasági épület került víz alá, 300 embert pedig ki kellett telepíteni.

Újabb esők várhatók

A tíz járást érintő áradás parti védműveket mosott el, 29 kilométer autóutat, 24 közúti és 30 gyalogos hidat rongált meg vagy mosott alá. Két városban szünetel a vízszolgáltatás.

Péntek délután Magyarországon újabb esőzések várhatók. Erős, viharos széllökésekkel megérkezik az északi országrészbe a jelenleg a Felvidéken nagy esőket okozó felhőrendszer, helyenként húsz milliméter csapadék is lehullhat rövid időn belül - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint a felhők jelenleg Felvidéken, később pedig Kárpátalján fognak esőt okozni, majd Magyarországra az északi országrésznél érkezik meg, és délnyugat felé haladva, a Tisza vonalában végigvonul az országon, majd várhatóan nyugat felé sodródva, a Duna vonalában hagyja el az országot.