Boglárka
22 °C
35 °C

Horn nem akar Magyar Chartát

2008.07.08. 09:23
Nem ért egyet Gyurcsány Ferenc Magyar Chartájával Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője szerint Gyurcsány politikai tőkét akar kovácsolni a szélsőségesek akciójából, ez pedig nem fogadható el. fodor Gábor szerint pártja csak akkor megy el Gyurcsány tüntetésére, ha az nem egy MSZP-s rendezvény lesz.

Nem ért egyett Gyurcsány Ferenc Magyar Chartájával Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A szombati melegfelvonuláson megvert politikus szerint törvénymódosításra sincs szükség, csak alkalmazni kéne a hatályos jogszabályokat.

Horn azzal sem ért egyet, hogy a miniszterelnök szeptember 6-ra gyűlést hirdetett a szombati események után. Ugyanis attól a pillanattól kezdve, hogy Gyurcsány Ferenc hirdette meg a gyűlést, egy MSZP-s rendezvénnyé válik az esemény. Ha komolyan gondolta volna ezt a miniszterelnök, akkor informálisan egyeztetne a pártokkal és a civilekkel, mondta Horn a Napkelte műsorában.

A politikus szerint "műveletlen, ócska, hétköznapi fasiszták" támadtak szombaton az emberekre. "Ordas eszmék" szabadulnak el, erre pedig nem megoldás, ha bármelyik politikai erő megpróbál a maga számára hasznot kovácsolni.

"Az államrend Magyarországon elbizonytalanodott. Alapvetően azt gondolom, hogy a politika okán van ez, mert a politika rángatja ezeket az állami intézményeket: rendőrség, ügyészség, bíróság" - jelentette ki.

Az SZDSZ nem tartja helyesnek, hogy egy párthoz kötődjenek az ilyen típusú kezdeményezések - mondta a kormányfő által kezdeményezett Magyar Chartáról és a szeptemberi gyűlésről Fodor Gábor az SZDSZ elnöke.

Fodor Gábor azt mondta, hogy csak akkor vesznek részt a szeptemberi gyűlésen, ha az nem egy pártrendezvény lesz, hanem más politikai erők is támogatják azt. Szerinte a pártoknak együtt kell elítélniük az utcai erőszak minden formáját.

Fodor Gábor azt is elmondta, hogy találkozót kezdeményezett több civil szervezettel, akikkel a következő napokban arról akar beszélni, hogyan lehet úgy fellépni az ilyen helyzetekben, hogy eközben a szabadságjogok ne sérüljenek. Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ a szabadságjogok sérülésének semmilyen formáját nem is támogatná.

Az SZDSZ elnökének véleménye szerint a már létező jogszabályokat kellene betartani és az alacsonyabb szintű jogszabályoknál lehetőséget teremteni arra, hogy a szombatihoz hasonló erőszakos cselekményeknek következményük legyen.

A politikus hozzátette: változtatni kell a gyakorlaton, mert amíg egy közlekedési szabálysértést több százezer forintos bírságot vonhat maga után, addig egy ilyen támadást meg lehet úszni. Fodor Gábor úgy fogalmazott, hogy ez tarthatatlan és szégyenletes.