Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Magyar Bálint: Hibáztunk a 100 napos programmal

2008.04.07. 09:08
Nemcsak az SZDSZ, hanem az összes parlamenti párt és parlamenten kívüli szereplő felelőssége, hogy ne legyenek előre hozott parlamenti választások, mondta Magyar Bálint SZDSZ-es politikus hétfőn a Napkeltében. Azt mondta, az MSZP szerint a reform megszorítást jelent, szerintük viszont mélyreható változásokat.

A 100 napos programmal hibáztunk, meg kellett volna fontolni, hogy nem szavazzuk meg, jelentette ki Magyar Bálint (SZDSZ) , a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a koalíciós válságról szólva a köztelevízió Napkelte című műsorában hétfőn.

Gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot a 100 napos program azért, mert "valamelyik" kormány teljesíteni akarta a választási ígéreteit, mondta Magyar Bálint. Hozzátette, akkor a Fidesz is megszavazta a programcsomagot.

A 100 napos program a 2002-ben megalakult Medgyessy-kormány első intézkedéscsomagja volt, amely átlagosan 50 százalékos béremelést biztosított a közalkalmazottaknak, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri 19 000 forintos pótlékot. Megemelték a legalacsonyabb nyugdíjakat és megemelték az egyetemi ösztöndíjakat is. Ezen intézkedések akkori árakon számolva összesen 190 milliárd forintba kerültek.

Az SZDSZ-es politikus, a párt egyik ügyvivője a jelenlegi koalíciós válsággal kapcsolatban közölte, a konfliktus lényege a szabad demokraták és az MSZP között abban rejlik, hogy a szocialisták a reformokat a megszorításokkal azonosítják, míg az SZDSZ szerint a reformon mélyreható változásokat, átalakításokat ért.

"Most úgy éreztük, hogy ezek a reformok megállnak és a konvergenciaprogramra való hivatkozással semmi más nem történik, mint egy perspektívátlan megszorítási folyamat" - mondta Magyar Bálint. Szerinte nemcsak az SZDSZ, hanem az összes parlamenti párt és parlamenten kívüli szereplő felelőssége, hogy ne legyenek előre hozott parlamenti választások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!