Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Gyurcsány Ferencek jelentkezését várják

2004.09.17. 17:22
Félreérthető rendelet jelent meg a miniszterelnök helyettesítésével kapcsolatban. Ha Önt Gyurcsány Ferencnek hívják és nem sportminiszter, akkor akár kormányfő is lehet az új kormány megalakulásáig, véli a Fidesz. Az alkotmány szerint azonban a kormányfőt csak miniszter helyettesítheti.
A Miniszterelnök 1/2004. (VIII. 27.) rendelete a miniszterelnök és a miniszterek helyettesítési rendjéről szóló módosítás szó szerint úgy fogalmaz, „a miniszterelnököt - az új kormány megalakulásáig - Gyurcsány Ferenc, akadályoztatása esetén a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter helyettesíti."

A Fidesz parlamenti frakciójának internetes oldalán felhívják a figyelmet arra, a jogszabály nem részletezi, hogy ki az a Gyurcsány Ferenc, így bárki, aki erre a névre hallgat, helyettesítheti a még hivatalban lévő Medgyessy Péter miniszterelnököt. A Fidesz szerint egy névváltoztatással is bárkiből kormányfő lehet. A Fidesz „Legyen Ön is Gyurcsány Ferenc” mottóval akciót is indított. A tudakozó egy, a sportminiszter nevével azonos, pápai előfizetőről tud, aki feltehetőleg egyezik a városból származó kormányfő-jelölttel. (Gyurcsány édesanyja jelenleg is Pápán él.)

Az alkotmány rendelkezése alapján a miniszterelnököt az általa kijelölt miniszter helyettesíti (33. paragrafus 2-es pont). Kormányhivatalnokok szerint emiatt nem szoktak hasonló rendeletekben pontos funkciót is feltüntetni. Az ellenzéki párt kezdeményezésére azt reagálták, „igazán szellemes, jót nevettünk”

Korábban Kiss Péter kancelláriaminiszter volt Medgyessy helyettese, de Gyurcsány kormányfőjelöltté történő választása után bejelentették, hogy az új kormány megalakulásáig Gyurcsány Ferenc fogja pótolni a miniszterelnököt. Medgyessy lemondásakor bejelentette, hogy távozásának életbe lépéséig már nem kíván aktív miniszterelnökként működni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!