Benedek
-5 °C
5 °C

Az MSZP kongresszusra és már az őszi választásra készül

2006.04.24. 08:10
Hiller István matematikailag elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP egyedül is abszolút többségre jut, és akkor önállóan kormányoz, de az MSZP elnöke hangsúlyozta: akkor is meg fognak állapodni az SZDSZ-szel az együttműködésről.

Csak többszöri rákérdezés után beszélt Hiller István, az MSZP elnöke arról a Nap-keltében, hogy mi lesz akkor, ha a szocialista párt abszolút többségre jut a parlamentben. Hiller szerint - bár ez nem valószínű - ha a tizenegy, még függőben lévő mandátum sorsa úgy alakul, akkor a legnagyobb párt, amelyik abszolút többséggel rendelkezik, önállóan fog kormányozni. De akkor is leülnek tárgyalni az SZDSZ-szel, és valamilyen megállapodást akarnak ezzel a párttal. "Az együttműködésnek számos formája van" - mondta.

A legvalószínűbb, hogy koalíciós kormányzás lesz

Ezzel Hiller árnyalta Gyurcsány Ferencnek azt a kijelentését, amelyet a kormányfő korábban éppen az Indexnek tett, miszerint abszolút többség esetén egyedül kormányozna az MSZP.

Hiller beszélt arról is, hogy sokkal valószínűbb, hogy koalíciós kormányzás lesz, mint mondta, "mi koalíciós kormányzásra készülünk", ezért még a héten leülnek az SZDSZ-szel, és megkezdi a két párt a programegyeztetést. Az egyeztetés után következik a leendő kormány struktúrájának kialakítása, és csak utána térnek rá a személyi kérdésekre.

Hiller szerint a szocialisták mostani kampánya fegyelmezett és sikeres volt. Nem voltak fölösleges veszekedések, kibeszélések, sajtóbeli üzengetések. "Világos volt, hogy milyen programot akarunk, teljesen egyértelmű volt, hogy ki a miniszterelnök-jelöltünk." Szerinte nem volt vita a koalíción belül sem.

Dupla vagy semmi

2004 őszén, amikor két hét alatt új miniszterelnöke lett az országnak és az MSZP-nek új elnöke, akkor az MSZP történetének legrizikósabb szakaszába értünk, emlékezett Medgyessy Péter két évvel ezelőtti megbuktatására Hiller, aki szerint ez egy dupla vagy semmi játék volt, persze a játék szó "idézőjelben". (Medgyessy nevét ki sem ejtette a pártelnök.)

Távozik-e az MSZP elnöki tisztéből?

A műsorvezető egyik kérdésére Hiller nem válaszolt érdemben, így nem derült ki, hogy a választások után távozik-e az MSZP elnöki székéből, és erős kormányzati funkciót vállalna-e. Igaz, nem is cáfolta egyértelműen a felvetést.

Hiller azt azonban elmondta, a koalíció megkötéséhez az MSZP kongresszusának össze kell ülnie. Májusban, május közepén ez megtörténik, mondta. "Ősszel önkormányzati választások lesznek, fontos, hogy jól szerepeljünk" - folytatta okfejtését.

Fontos, súlyos lépések

Hiller kitért arra is, hogy az önkormányzati választásokig kerülik-e a majd a fájdalmas reformintézkedéseket. Szerinte a kormány megalakulása utáni naptól el kell kezdeni a munkát, szerinte fontos, akár súlyos lépések is megtörténnek majd.

"Az a menetrend, amely alapján őszig menetelni fogunk, a héten elkészül" - mondta. Arra a kérdésre, hogy a piacok egyértelmű hiánycsökkentő intézkedéseket várnak, Hiller elmondta: "Értem és értjük, ennek a kormánynak (erre) kevés ideje van." Mégiscsak előbb az kell, hogy a kormány lehető leghamarabb felálljon. A köztársasági elnök várhatóan gyorsan kitűzi az országgyűlés megalakulásának időpontját. Ettől függ a kormány hivatalba lépése is.

Május végén, június elején megalakul a második Gyurcsány-kormány

Hiller szerint május végére június legelső napjaira feláll a második Gyurcsány-kormány. Ő is beszélt Kuncze Gábor reggeli nyilatkozatához hasonlóan arról, hogy kevesebb minisztériumra van szükség, át kell szervezni, le kell építeni a párhuzamos kormányzati struktúrákat, elsősorban a háttérintézményeket. Egy kérdésre válaszolva hozzátette: a közalapítványok, közhasznú társaságok dzsungeléhez is hozzányúlnak, még akkor is, ha ez érdeket sért.