Dolgoznak a jégtörők a Tiszán

MTI
2003.01.05. 12:19
Harmadfokú, jeges árvíz elleni védekezési készültségben tovább dolgoznak a jégtörő hajók a Tisza Tiszakerecseny - Tiszalök közötti szakaszán, hogy a jelentősebb jégtorlódásokat megszüntessék - tájékoztatta Fazekas László, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője az MTI-t.

Elmondta: a folyó szabolcsi részén négy helyen alakult ki nagyobb jégtorlasz. Tiszakerecseny és Eperjeske között 22 kilométeres szakaszon 70-100 centiméteres, míg egy kilométernyi részen 200 centiméteres az összetorlódott jég vastagsága. Záhony térségében 2,5 kilométer hosszon alakult ki 90-110 centiméteres torlasz. Dombrád és Tiszakerecseny között 1 kilométeren 100-150, míg Tiszatelek térségében 3,5 kilométer hosszon 200 centiméteres a jég vastagsága a Tiszán.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte azt is, hogy a Tiszán és a Túron vonuló, január elsején kialakult árhullám utánpótlása csökkent, miután a vízgyűjtő területeken megszűnt a csapadék és a hőmérséklet is fagypont alá süllyedt. A lassú apadás a Tisza Záhony alatti részén viszont még nem érzékelhető, mert jégtorlaszok miatt víz-visszaduzzasztást észlelnek a továbbra is figyelő szolgálatot tartó vízügyi szakemberek.

A Túr Garbolcnál vasárnapra virradó éjjel 368 centiméteres vízállással már tetozött, de a folyó középső és alsó szakaszán óránként még két centiméteres az áradás, így a gátak mentén változatlan az I. fokú készenlét.