Elza
-3 °C
1 °C

Farkas Flórián levélben válaszol a munkáját firtató kérdésekre

MTI
2003.02.05. 23:59
Írásban ígér választ Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) kérdéséire. A DRK vezetői ugyanis aznapi fővárosi sajtótájékoztatójukon ismertették: levélben juttatják el az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) eddigi tevékenységével kapcsolatos kérdéseiket Farkas Flóriánhoz, a testület eddigi elnökéhez. A DRK választ vár arra, hogy a nyilvánosan hirdetetteknek megfelelően hány helyi cigány önkormányzat mekkora támogatást kapott az elmúlt években az OCÖ-től, milyen törvények megszületését és módosítását javasolta a most leköszönő testület, illetve mi valósult meg a Fidesz-kormány idején elfogadott középtávú roma felzárkóztatási programból.

Szeretnék tudni azt is, hogy Farkas Flórián elnöksége idején mikor és hogyan lépett fel a romákat ért rasszista támadások, kirekesztések ellen a grémium. Tudakozódnak arról, hogy mire fordította az OCÖ a működésére tavaly biztosított közel egymilliárd forintos keretet, mi lett a 300 milliós lakásépítési program sorsa, hogyan használta fel Farkas Flórián az évente 20 milliós elnöki keretet, és hova került az ifjúsági és sport tárcától az előző kormányzat ideje alatt felvett négymillió forint.

Farkas Flórián reagálásában az olvasható: "amennyiben a Demokratikus Roma Koalíció vezetőit - akiknek többsége az Országos Cigány Önkormányzat tagja volt - az elmúlt négy évben valóban érdekelte volna a magyarországi cigányság helyzete és az Országos Cigány Önkormányzat tevékenysége, akkor most nem tennének fel olyan kérdéseket, melyek egyértelműen azt bizonyítják, hogy nem végezték tisztességgel önkormányzati munkájukat és felelősségük alól nevetséges, irreális, a szavazókat megtévesztő, ócska politikai akciókkal kívánnak kibújni".

"A csúsztatások és hazugságok tehát nem a Lungo Drom oldaláról hangzanak el" - írja az OCÖ elnöke közleményében. Farkas Flórián jelzi: a kérdésekre, amennyiben a DRK erről szóló levele megérkezik az OCÖ-höz, írásban fognak válaszolni.