Mádl Ferenc és Polt Péter találkozója

MTI
2003.06.12. 22:55
A köztársasági elnök a legfőbb ügyésszel folytatott csütörtöki megbeszélésén elismerését fejezte ki az ügyészség munkájával kapcsolatban, Mádl Ferenc nagyra értékelte, hogy a "magyar intézmények közül milyen kimagasló szintet ért el az uniós felkészülésben" - tartalmazza a Köztársasági Elnöki Hivatal közlése. A közlemény szerint a legfőbb ügyész aggályát fejezte ki az ügyészségi törvény módosításának elmaradása miatt, mert ennek hiánya megnehezíti az ügyészi szervezet munkája eddigi színvonalának megtartását.

"Sajnálatos, hogy az ügyészség munkáját olyan politikai támadások is érik, amelyek alkalmasak arra, hogy rombolják az állampolgároknak az igazságszolgáltatásba és az állam demokratikus működésébe vetett bizalmát, amely felett őrködni a köztársasági elnök alkotmányos kötelezettsége" - hangzott el a megbeszélésen.

A közlemény szerint az Európai Unió és a tagjelölt országok tavalyi éves legfőbb ügyészi konferenciájának értékelése alapján is megállapítható, hogy a magyar ügyészség a legtöbb területen az európai országok élvonalába tartozik, sőt bizonyos területeken azok előtt jár. "Európában is fontos követelmény és elvárás az eljárások gyorsítása, illetve a törvényes határidők szigorú megtartása. Ez ügyben a magyar igazságügyi szervek között az ügyészség elismerésre méltó sikereket ért el" - tartalmazza a közlemény.