A Fidesz sürgeti a tárgyalások folytatását Szigetköz ügyében

MTI
2003.08.30. 15:06
Másfél éve a Medgyessy-kormány működése óta megrekedtek a magyar-szlovák tárgyalások a Szigetközről, a Duna sorsáról - mondta sajtótájékoztatóján a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozatának elnöke szombaton Ásványrárón.

A politikus a helyzetet rendkívül aggasztónak ítélte, mondván, a Szigetköz területén folyamatosan csökken a talajvíz szintje, szegényednek az élőhelyek, apad a halbőség.

Pap János, a térség fideszes országgyűlési képviselője egy dokumentumot mutatott be az újságíróknak, amelyből kiderül, hogy egyebek között szlovák és cseh befektetőkből álló konzorcium a dunakiliti duzzasztóműnél törpevízerőmű telepítésére vállalkozna.

A projektre szakhatósági engedélyeket kértek a befektetők attól a hatóságtól, amelynek szakembereivel előzetesen konzultációkat folytattak, mondta a képviselő, aki hozzátette, az engedélyt kérő konzorcium nem zárkózik el attól, hogy az érintett hatóság egyik cégét is bevonják az esetleges beruházásba. Pap János ugyanakkor a hatóságot nem nevezte meg.

Székely László kijelentette: bármilyen kísérlet, ami a dunakiliti duzzasztóműnek újabb funkciókat próbál találni, gyakorlatilag a hágai ítélet magyar álláspontjának teljes feladását jelenti. Szerinte ez azt mutatja, hogy a magyar fél "komolytalan, megbízhatatlan és nem érdemel nagyobb védelmet".