Szilárda
-4 °C
2 °C

Büntetni fogják a gyűlöletbeszédet

MTI
2003.09.03. 21:06
A Büntető törvénykönyv módosítása, amely a gyűlöletbeszédet szabályozza, olyan megfogalmazásokkal él, amelyek segítik a jogalkalmazást és megfelelnek az alkotmányossági követelményeknek - közölte Gál J. Zoltán a kormányülés utáni szerdai sajtótájékoztatón, Budapesten. "A módosítás szerint büntetendő, ha valaki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzet, vagy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, avagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat, vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel" - mondta a kormányszóvivő.

Hozzátette: a javaslat - mint elkövetési magatartást - tartalmazza a különböző ismérvek miatti becsmérlés vagy megalázás fogalmát, és büntetni írja elő. "Ez a cselekmény annak állítása, amely szerint a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás alapján valamely személy, vagy a személyek egy csoportja alsóbb- vagy felsőbbrendű" - mondta Gál J. Zoltán a módosításról.

Tájékoztatása szerint a bűncselekmény megvalósulásának feltétele a nagy nyilvánosság előtti elkövetés. A kormányszóvivő közölte: a kormány előírta az igazságügy-miniszternek, terjesszen a kabinet elé további pontosítást annak érdekében, hogy büntetni lehessen a sportrendezvényeken gyűlöletre uszító cselekményeket, megnyilvánulásokat és az azokat elkövető személyeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!