Árpád
-2 °C
3 °C

A Fidesz az Etikai Tanácshoz fordul három kormánytag miatt

MTI
2003.09.06. 14:10
A Fidesz a Köztársasági Etikai Tanács állásfoglalását kéri egyes kormánytagok magatartásával kapcsolatban - jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese Mátrai Márta. A párt név nélkül, de a Fidesz korábbi nyilatkozatai alapján beazonosítható módon Magyar Bálint oktatási miniszter, Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Keller László közpénzügyi államtitkár tevékenységét tartja morális szempontból kifogásolhatónak.

A Köztársasági Etikai Tanács június 19-én tartotta első ülését. A testületet Medgyessy Péter miniszterelnök felkérésére jött létre, vezetője Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke. A tanács feladata, hogy közérdekű javaslatot fogalmazzon meg , ha a joggyakorlat, vagy bármely közéleti gyakorlat az etikai normákba ütközik.

"Etikus-e, ha a Magyar Köztársaság minisztere vagy bármely döntéshozó munkatársa olyan (...) luxus körülményeket biztosító utazáson vagy többnapos vendéglátáson vesz részt", amelyet olyan magáncégek finanszíroznak, amelyek megrendeléseket kapnak az adott minisztériumtól - áll az első kérdésben.

A Fidesz második kérdése az "ügyeskedésről" szól. A párt arra kíváncsi, hogy etikus-e, ha olyan ember lesz miniszter, "akiről közismert, hogy egykori politikusként megszerzett kapcsolatait kamatoztatva egyszer már a közvagyont saját vagyonává téve lett milliárdossá".

"Etikus-e, ha olyan személy tölt be felelős állami tisztséget, aki az államtitkári megbízatással járó kiemelkedő javadalmazású munkakörében fő foglalkozásként ártatlan, munkájukat tisztességgel és becsülettel, a közösség javára végző emberek, tisztviselők, cégek rágalmazását tekinti feladatának?" - olvasható a harmadik, a "hazugságról" szóló kérdésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?