Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Jogszerűtlen döntést hozott a főpolgármester-helyettes

MTI
2003.09.24. 13:45
Jogszerűtlenül, főpolgármesteri döntés nélkül kötött le a főváros pénzügyi vezetése tavaly decemberben összességében 128 millió eurót különböző bankoknál, eltérő időtartamra - állapította meg a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága szerdán. A testület a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének és a főpolgármesteri hivatal vizsgálóbiztosának álláspontját tudomásul véve, többségi szavazással, három ellenzéki tartózkodás mellett fogadta el a határozatot.

A testület megállapította, hogy a főpolgármester - a közgyűlés előírásaival ellentétben - nem döntött a számlavezető bankon kívül elhelyezhető pénzek limitjéről. A bizottság felhívta a főpolgármester figyelmét a vonatkozó előírások betartásának fontosságára és arra, hogy a jövőben körültekintőbben ragaszkodjon a hatályos jogszabályokhoz. Felkai László, a közigazgatási hivatal vezetője rámutatott: a jogbiztonságot sértette a pénzügyi főpolgármester-helyettes azzal, hogy a főpolgármester hatáskörét elvonva intézkedett az átmenetileg szabad pénzek lekötéséről.

Hutiray Gyula, fidesz képviselő az feszegette: Demszky Gábornak arra nem volt felhatalmazása, hogy több mint száz millió euró kihelyezéséről döntsön, csak a betételhelyezések limitjét határozhatja meg. Hiányolta azt is, hogy az ellenzék által vélelmezett 278 millió forintos árfolyamveszteséggel, kárral egyik vizsgálati anyag sem foglalkozott. Saly Ferenc vizsgálóbiztos közölte: nem volt feladatuk egy esetleges károkozás vizsgálata.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?