Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Parlament elé kerülhet az esélyegyenlőségi törvényjavaslat

MTI
2003.10.27. 14:43
Általános vitára alkalmasnak ítélte az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága. A testület - első helyen kijelölt bizottságként - az ellenzéki képviselők tartózkodó szavazata mellett hozta meg döntését.

Az ülésen vita alakult ki a szabad identitásválasztás kérdése kapcsán az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman között.

Papp Imre azt hangsúlyozta, hogy a szövegben szereplő kitétel, az identitás szabad megválasztásához, illetve kinyilvánításához való jog az Alkotmánybíróság joggyakorlatában szerepel, s ennek beemelése révén semmiképpen sem sérülnek a nemzeti és etnikai kisebbségek érdekei.

Kaltenbach Jenő ezzel szemben úgy vélte, hogy a szaktárca képviselője szakszerűtlenül hivatkozik az Alkotmánybíróságra. Mint mondta, a nemét például senki sem változtathatja meg kedve vagy érdeke szerint napról napra, így a szabad identitásválasztás kitételének beemelése a törvénybe sérti a jogbiztonság elvét.