Demeter: A másik oldalra álltak az állami cégvezetők a K&H-ügyben

MTI
2003.11.06. 19:44
Demeter Ervin (Fidesz) szerint, mivel az Állami Autópályakezelő Rt. (ÁAK) az Országgyűlés alárendeltségébe tartozik, vezetőinek válaszolniuk kellett volna a brókerbizottság szerdai ülésén a feltett kérdésekre.

Az állami alkalmazottak "túllépték hatáskörüket akkor, amikor válaszok helyett politikai állásfoglalásokat tettek ügyrendi kérdésben, és az egyik oldalra álltak" - mondta a testület fideszes elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A bizottság szerdai ülésén ugyan megjelentek az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. és a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. jelen lévő képviselői, de együttműködési szándékuk kinyilvánítása mellett nem válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésekre, mert méltatlannak tartották a helyzetet, a jelenlétükben folytatott hosszú és indulatos ügyrendi vitát.

Demeter Ervin sajtótájékoztatóján elmondta: a bizottság ezen a héten arra kereste volna a választ, "hogyan kerülhetett 13 milliárd forint közpénz (...) autópálya-építés helyett jogtalan vállalat-felvásárlásra és egyéb magáncélú részvények vásárlására". Ennek érdekében akarták meghallgatni az ÁAK és NA vezetőit.

Elmondta: az állami alkalmazottaknak az a dolguk, hogy elszámoljanak az Országgyűlés előtt azokkal a közpénzekkel, amit meghatározott feladat elvégzésére kaptak.