Emőke
-4 °C
9 °C

Autópálya épülhet a Szerencsejáték Rt. privatizációs bevételéből

MTI
2003.11.11. 23:48
Autópályák építésére fordíthatja a kormány a Szerencsejáték Rt. eladásából keletkező bevételt, mondta el a Magyar Televízió (MTV) Kedd este című műsorában a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Csák Csongor úgy fogalmazott: "az elmúlt időben sokszor ért bennünket az a vád, hogy az aranytojást tojó tyúkot akarja eladni a kormány. Nekünk most azt kell mérlegelni, hogy a jelenlegi aranytojások átválhatók-e egy jelenlegi, vagy akkori autópályává".

A kormány a költségvetésről rendelkező törvényben a Szerencsejáték Rt. privatizációját is megkísérli - ez azt jelenti, hogy eladható az rt. kisebbségi tulajdonrésze - hangzott el a műsorban.

Arról sem a Pénzügyminisztérium, sem a cég nem hozott nyilvánosságra adatot, hogy mekkora hányadot adnának el, és hogy mennyire értékelték az rt.-t.

Az MTV-ben elhangzottak szerint egyelőre annyi nyilvános, hogy tavaly a cég tervezett bevétele 82 milliárd, a tényleges bevétele viszont 102 milliárd forint volt, ebből 26 adóként milliárd folyt be az államkasszába, az osztalék 6 milliárd forint volt.

A műsor emlékeztetett, hogy október 27-én Font Sándor a parlamentben kérdést intézett László Csaba pénzügyminiszterhez, és arra kért választ, hogy tervezi-e a kormány a Szerencsejáték Rt. eladását, illetve milyen áron értékesítené azt.

A miniszter akkor válaszában úgy fogalmazott: semmilyen döntés nem született a Szerencsejáték Rt. eladásáról, hangzott el a Kedd este adásában.