Támogatja a Fidesz NATO-ügyben az alkotmánymódosítást

MTI
2003.11.19. 20:37
A Fidesz támogatja a NATO-kötelezettségekkel összefüggő alkotmánymódosítást - tartalmazza a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye.

A közlés szerint a Fidesz az ország biztonsági érdekeit elsőrendű szempontnak tartva, "függetlenül a kormány iránt érzett bizalomtól", megszavazza a módosítást.

Szerdán a kormány beterjesztette azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi a NATO-csapatmozgások kormányhatáskörben történő engedélyezését - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után budapesti sajtótájékoztatón.

Az egyeztetésen elfogadott módosítás jelentősen növeli a kormány döntési kompetenciáját azzal, hogy a csapatmozgással kapcsolatos engedélyezési jogköröket a kormány hatáskörébe utalja, ha azokra a washingtoni szerződésből eredően kerül sor, tájékoztatott Gál J Zoltán kormányszóvivő.

Az alkotmánymódosítás garanciális elemként előírja, hogy a kormány az ilyen tárgyú döntéseiről a köztársasági elnököt és a parlament honvédelmi bizottságát haladéktalanul tájékoztatja.