Az SZDSZ az azbesztmentes épületekért

2003.11.20. 13:39
Országos méretűre bővíthető azbesztmentesítő program elindítását és az ehhez szükséges pénzügyi háttér megteremtését szorgalmazza a fővárosi SZDSZ - jelentette be Bőhm András csütörtökön. A Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetője elmondta: bízik abban, hogy az országgyűlési képviselőként a jövő évi költségvetés tervezetéhez benyújtott módosító indítványát a jövő hónapban elfogadják, és így 100 millió forintos alap jöhet létre erre a célra.

A politikus kifejtette, hogy a budafoki Rózsakerti lakótelepen észleltek kapcsán derült fény azokra az egészségügyi veszélyekre, amelyek a házgyári lakások egy részénél az 1970-80-as években alkalmazott azbesztszigetelés porladásából fakadnak. A frakcióvezető elmondta: céljuk az, hogy felhívják a döntéshozók és a lakosság figyelmét e probléma súlyosságára, illetve hogy mielőbb elvégezhessék a legsürgetőbb feladatot, a Rózsakerti lakótelepen alkalmazott, gyakran tüdőrákot is előidéző szigetelések cseréjét.

Iván János XXII. kerületi alpolgármester elmondta, ő, mint a Rózsakerti telep egyik lakója, észlelte az azbeszt porladását. A kezdeményezésére lefolytatott ÁNTSZ-vizsgálat a telep ezer lakásában még nem, de az épületek közös helyiségeiben több helyen a megengedettnél magasabb azbesztkoncentrációt állapított meg. Megnyugtató volt számukra, hogy a telepen lévő iskola, óvoda és bölcsőde épületében az azbeszt szóródása még nem tapasztalható.

Mivel az épületek elöregedésével folyamatosan porlad az azbesztszigetelés, ezért az alpolgármester kezdeményezésére helyi azbesztmentesítési alapot hoz létre csütörtöki ülésén a kerületi önkormányzat. A lakások azbesztmentesítésére 15, a telepen lévő önkormányzati tulajdonú épületekére pedig 25 millió forintot különítenek el várhatóan. Az alpolgármester úgy véli, indulásként elegendő ez az összeg, illetve a parlament által decemberben létrehozandó 100 millió forintos keret.

A két politikus ismeretei szerint Budapesten ez a probléma jórészt csak a rózsakerti panelházak 3-4 ezer lakóját érinti. Közölték, hogy Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternél tárcaközi együttműködés kialakítását kezdeményezték ez ügyben. Bőhm András és Iván János felhívta a figyelmet arra is, hogy az azbesztszigetelés cseréje nagyfokú óvatosságot, körültekintést igényel, mivel ha védőfelszerelés és hozzáértés nélkül megbolygatják az azbesztet, a szállongó por akár évtizedekkel később ható egészségügyi gondokat okozhat.