Kökény szerint az egészségügynek szüksége van magánbefektetésekre

MTI
2003.11.22. 13:30
Az állami szerepvállalás mellett - amely nem csökken a jövőben - a magyar egészségügynek szüksége van a magánbefektetésekre, mert azok felgyorsíthatják a fejlődést - hangsúlyozta Kökény Mihály szombaton Szegeden.

"Nem kiárusításról, nem privatizációról van szó, hanem hogy partneri viszonyt építsünk a köz- és magánszektor együttműködésében, hogy használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a magánszektor bekapcsolódásai jelenthetnek az egészségügyben" - mondta az egészségügyi miniszter a 100 évvel ezelőtt létrehozott Szegedi Gyermekkórház centenáriumi ünnepségén.

Az egészségügyi, szociális és családügyi tárca vezetője a napokban elindult népszavazási kezdeményezésről szólva leszögezte: a kezdeményezés nem a kórháztörvényről szól, hanem arról, hogy a közszolgáltatást nyújtó intézmények maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban.

"A rendszerváltás után közel másfél évtizeddel több mint anakronizmus, sőt kifejezetten rossz üzenet gyanakodni a magántőkére" - jelentette ki.

Kökény Mihály reagált azokra a sajtóhírekre, amelyek az orvosok köztestületének vezetése és a vele társult érdekképviselet által szervezett sztrájkkészültségről szólnak.

"Magam azt tapasztalom, hogy az orvosok és egészségügyi szakdolgozók döntő többsége nincs sztrájkhangulatban" - mondta. Kökény Mihály a jövő évi költségvetésről szólva elmondta: bár nem feszíthető tovább, arról nem mondanak le, hogy a parlamenti ciklus végéig további lépéseket tegyenek az egészségügyi dolgozók bérének, jövedelmének felzárkóztatása érdekében.