A Fidesz pert nyert a Népszabadsággal szemben

MTI
2003.12.02. 16:16
Jogerősen személyiségi jogi pert nyert a Fidesz a Népszabadsággal szemben. A Fővárosi Bíróság kedden kimondta, hogy valós tények hamis színben való feltüntetésével megsértette a párt jó hírnevét a lap Ingatlankaland állami pénzekért című tavaly júliusi cikke. "Nettó 380 millió forintos nyereséghez jutott 1999-ben, nem egészen két hét alatt a Fidesz által alapított Sades Kft" - áll a kifogásolt írásban. Ez a cikk szerint oly módon történt, hogy a Sades Kft. 1999-ben megvásárolt egy XV. kerületi ingatlant a Defend Kft-től 270 millió forintért, majd 13 nap múlva 650 millióért eladta a Magyar Fejlesztési Bank Rt. egyik leányvállalatának.

Ugyanakkor a perben kiderült, hogy bár a Sades Kft. elődjét, a Fico Kft-t a Fidesz alapította, azonban a Sades Kft-nek már nem tulajdonosa a párt, és így a kérdéses ingatlanügylethez semmi köze sem volt. Az eljárás során az alperes jogi képviselője többek között azzal érvelt, hogy a cikkben csupán tényeket közöltek.

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítéletében megállapította, hogy a Népszabadság 2002. július 25-i, Ingatlankaland állami pénzekért című cikkében valós tényeket hamis színben tüntetett fel, és ezzel megsértette a Fidesz jó hírnévhez fűződő jogát. Ezért a Fővárosi Bíróság kötelezte a lapot, hogy tegye közzé az ítélet jogsértést megállapító részét és kérjen elnézést a párttól.