Medgyessy nyilatkozatban ítélte el a zászlóégetést

MTI
2004.01.13. 20:58
Medgyessy Péter miniszterelnök kedden közleményben ítélte el a Tilos Rádió elleni tüntetésen történt zászlóégetést; a vasárnapi demonstráción megítélése szerint a gyűlölet olyan szélsőséges megnyilvánulása volt tapasztalható, amelyre alig akadt példa a magyar történelemben. "Az elmúlt napokban egy tüntetésen a gyűlölet olyan szélsőséges megnyilvánulásának lehettünk tanúi, amelyre alig akadt példa a Magyar Köztársaság történetében" - hangsúlyozta a kormányfő kedd esti közleményében, amelyet a kormányszóvivői iroda juttatott el az MTI-hez.

A miniszterelnök rámutatott: egyetértett minden olyan jóérzésű polgár felháborodásával, akik visszautasították a rádióban elhangzott ostoba és sértő kijelentést, de mostani nyilatkozatával nyilvánosan is kifejezésre kívánja juttatni tiltakozását, sajnálatát és szomorúságát amiatt, hogy "az európai Magyarországon szélsőségesek újra zászlót égettek". "Egy nemzet, egy ország lobogóját" - tette hozzá.

Medgyessy Péter szerint "Kosztolányi óta tudjuk: a zászló nem csak bot és vászon. A nemzeti lobogó érték, ami összeköt, amely mindenki számára a közösséghez tartozás nagyszerű érzését adja". A kormányfő rámutatott: aki egy másik nemzet lobogójával, nemzeti jelképével így bánik, az mindezt tagadja, és saját közössége, saját nemzete értékeit sem becsülheti. Medgyessy Péter meggyőződése szerint nincs demokrácia, nincs modern köztársaság akkor, ha bárki kirekesztésre hívhat, ha bárki bírósági tárgyalóteremben valakinek a származása felől kérdezhet, ha a véleménynyilvánítás szabadságával visszaélve bárki egy nemzet lobogóját elégetheti.

Medgyessy Péter szerint a Magyar Köztársaság kormánya együtt érez a köztársaság valamennyi jóérzésű polgárával, akiket e szélsőséges gyűlölet-tett megsértett.