Népszavazás a romhányi hulladéklerakóról

MTI
2004.01.25. 17:21
Kora délutánig 46,4 százalékos volt a részvételi arány a Nógrád megyei Romhányban az Észak-Pest megyei regionális hulladéklerakó megépítéséről tartott vasárnapi népszavazáson - tájékoztatta az MTI-t a település jegyzője.

A voksolás akkor eredményes, ha azon a választásra jogosultak legalább 50 százaléka részt vesz - mondta Pajzsné Rónaszegi Zsófia.

A romhányi szavazópolgárok arról döntenek, hogy megépüljön-e a falu közelében a regionális hulladéklerakó.

A jegyző közölte: a 2.400 lakosú község 1900 választópolgára közül negyed négyig 882-en adták le szavazatukat.

A 99 Pest és Nógrád megyei település hulladékát befogadó lerakót eddig már hét település - Kosd, Püspökszilágy, Sződ, Kartal, Keszeg, Verseg és Hévízgyörk - lakosai utasították el. Csupán Valkón járultak hozzá, hogy a közelben valósuljon meg a beruházás.

A 320 ezer lakost érintő beruházást az Északkelet-Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás koordinálja, a 6,6 milliárdos fejlesztést 3,3 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió. A polgármester korábban azt nyilatkozta az MTI-nek: amennyiben községük területén épülne meg a létesítmény, 300 millió forintot kapna a falu a lerakó befogadásáért. Évi 20-40 millió forintos iparűzési adóbevételre számíthatnának, a falu lakói pedig mentesülnének a hulladék-ártalmatlanítási díj megfizetése alól.

A 2400 lakosú Romhányban 671 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a regionális hulladéklerakó megépítése ellen.