Homoki tölgyeseket írtanak Nagykőrös határában

MTI
2004.02.04. 16:53
Végveszélyben lévő homoki tölgyeseket irtanak Nagykőrös határában - közölte a WWF Magyarország az MTI-vel szerdán. A környezetvédő szervezet szerint az európai szintű védelemre tervezett erdők a természetvédelem jogi szabályozásának gyengesége és a természetvédelmi törvény következetlen betartatása miatt semmisülnek meg. A WWF Magyarország szerint a nagykőrösi Csókás-erdőben a helyszínre érkezőket "apokaliptikus" látvány fogadja. Az egykori gyöngyvirágos-tölgyes helyén már csak fatuskók találhatók, a vágásterületen sűrű fekete füst gomolyog.

Leírásuk szerint kék ruhás munkások égetik a faanyag elszállítása után otthagyott nedves gallyakat néhány autógumi és jó adag gázolaj segítségével. A WWF kérdésére készségesen elmondták, hogy a tulajdonos betéti társaság megbízásából a tuskózás és a gépi talaj-előkészítés számára teszik járhatóvá a terepet.

A WWF tudomása szerint az "erdőfelújítás" akáccal történik majd, amely nem őshonos Magyarországon, erős nitrogénmegkötése miatt a csalánon, ragadós galajon és a tarackbúzán kívül jóformán semmilyen növény nem képes megtelepedni alatta és állatvilága is igen szegényes.