Demeter: sürgeti az idő a brókerbizottságot

MTI
2004.02.25. 15:11
Az Országgyűlés brókerbotrányt vizsgáló bizottsága szerdai ülésén meghallgatta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselőinek tájékoztatását arról, hogy a tárca hogyan hajtotta végre az Állami Számvevőszéknek az Állami Autópálya Kezelő Rt. befektetési tevékenységével kapcsolatos javaslatait. Az ÁSZ ajánlásaiban fokozottabb tulajdonosi ellenőrzést javasolt a GKM-hez tartozó társaságok felett, és az információáramlás szabályozását, a tárca és a társaságokba delegált tisztségviselők között. Indítványozta, a minisztérium vizsgálja ki, hogy kit terhel a felelősség az ÁAK-nál tapasztalt ügyviteli-számviteli szabálysértésért, és javasolta, hogy a tárca tárja fel, miért változtatták meg a földterületszerzés utófinanszírozásának gyakorlatát.

Papp János, a GKM ellenőrzési főosztályának vezetője a bizottság ülésén elmondta: Csillag István miniszter már a botrány kirobbanásának másnapján vizsgálatot rendelt el, amely komoly hiányosságokat tárt fel. Felmentették az ÁAK vezérigazgatóját, Bitvai Miklóst, és a társaság kivonta pénzét a K&H Equitiesből. Az ÁAK még az ÁSZ ellenőrzése előtt vizsgálatot kért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől és büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen sikkasztás, magánokirat-hamisítás, a számviteli szabályok megsértése és hanyag kezelés miatt. A miniszter vizsgálatot rendelt el a hozzá tartozó többi cégnél - MÁV, Nemzeti Autópálya Rt., közúti kht.-k - is, de szabálytalanságokat nem tártak fel.

Demeter Ervin (Fidesz), a bizottság elnöke egyebek között azt firtatta, miért változtatta meg a Nemzeti Autópálya Rt. a földterületszerzés finanszírozását, miért váltották fel az utófinanszírozást előfinanszírozással. Demeter Ervin szerint üdvözlendő, hogy a GKM elkészítette az intézkedési tervet és azt az ÁSZ elfogadta, de a szabálytalanságok feltárása még nem történt meg, pedig a bizottság számára a tényfeltárás eredménye volna érdekes.