Aláírások Túrkeve önkormányzatának feloszlatásáért

MTI
2004.02.26. 17:59
Több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze Túrkevén azért, hogy e kezdeményezéssel rávegyék a helyi önkormányzati testületet önmaga feloszlatására - mondta el Thodory Zsolt, az akció egyik szervezője az MTI-nek csütörtökön. Az aláírásokat tartalmazó íveket Thodory Zsolt vállalkozó háziorvos, csütörtökön mintegy kétszáz helyi lakos jelenlétében nyújtotta át Kántorné Bíró Emília polgármesteri jogokkal felruházott alpolgármesternek.

Thodory Zsolt elmondta: az 1035 aláírás Túrkevén komoly vélemény nyilvánításnak tekinthető, miután a 2002-es helyhatósági választáson a több mint 8 ezer választásra jogosultból 3640 élt a voksolás lehetőségével. Ráadásul a 10, egyéni körzetben nyertes képviselő mindössze 1490 szavazatot kapott - tette hozzá.

Thodory Zsolt szerint a figyelemfelkeltő mozgalom megszervezésére azért volt szükség, mert az utóbbi hetek közhangulata azt tükrözi, hogy a városi testület elveszítette a lakosok egy jelentős részének bizalmát. Kántorné Bíró Emília az aláírások átvétele után az MTI-nek elmondta: a önkormányzati testület nem oszlatja fel önmagát, viszont márciusi ülésükön mindenképpen tárgyalnak e lakossági vélemény nyilvánításról. Az aláírásgyűjtést megelőzően, tavaly decemberben az önkormányzati testület Szabó Zoltán polgármester összeférhetetlenségét állapította meg, s a határozatot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság helybenhagyta. A helyi választási bizottság április 25-ét jelölte ki az új elöljáró megválasztásra.