Elfogadták a roma felzárkóztatás kormányprogramját

MTI
2004.03.03. 20:32
A romák társadalmi integrációját elősegítő kormányzati program célja a jogegyenlőség érvényesítése, az előítéletek csökkentése, az oktatás minőségének javítása, az oktatási szegregáció csökkentése - mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán.

"A cigányság életkörülményeinek és társadalmi helyzetének javítására irányuló kormányhatározat alapján világossá vált, hogy a kabinetnek 2004-ben olyan társadalmi integrációt elősegítő programról kell döntenie, amely elmozdulást jelent a romák integrációját elősegítő kormányzati intézkedések ellenőrzésében is" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Mint mondta, a kormányzati program céljai között szerepel az egészségi állapot és az életminőség javítása, a szociális biztonság erősítése, a kultúra, a nyelv és az identitás erősítése is.

Gál J. Zoltán szólt arról, hogy az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter és a pénzügyminiszter közös kezdeményezése nyomán 2004-ben független pénzügyi és szakmai monitoring bizottság követi nyomon a kabinet intézkedéseinek végrehajtását.