Nem az uránbánya okozza a rákos megbetegedéseket?

MTI
2004.03.24. 16:32
Az eddigi vizsgálatok alapján nincsenek olyan adatok, amelyek alátámasztanák, hogy összefüggés van az egykori uránbányászat és a volt bánya környéki településeken tapasztalt rákos megbetegedések között - jelentette ki a baranyai tiszti főorvos, szerdai pécsi sajtótájékoztatóján.

Folyamatos műszeres mérések igazolják, hogy az érintett településeken mért háttérsugárzás mértéke jóval a megengedett határérték alatt van, és számottevően nem magasabb az országos átlagnál - mondta el Antal.

A sajtóban az elmúlt hetekben több olyan információ jelent meg, amelyek bizonyos kővágószőlősi megbetegedéseket az uránbányával, nevezetesen az urán bomlásakor keletkező, illékony radonnal hoztak összefüggésbe. Ez a levegőben terjedő illékony, könnyen és gyorsan lebomló elem belélegezve kizárólag a tüdőrák kialakulásának esélyét növeli.

A tiszti főorvos mindezek ellenére a kővágószőlősi körzeti orvos megkeresésére, valamint a lakosság megnyugtatására újabb, több hónapon át tartó vizsgálatot indított. Ennek keretében több mint ezer kérdőívet küldenek ki a lakosságnak, amelyben egészségi állapotukról, életkörülményeikről, a családban előfordult megbetegedésekről és egyebek mellett esetleges dohányzási szokásaik felől is érdeklődnek.