A médiában érvényesülő kisebbségi jogokat vizsgálja Kaltenbach

MTI
2004.03.24. 18:21
Elindította vizsgálatát a kisebbségi jogok médiában való érvényesüléséről Kaltenbach Jenő - erről maga a kisebbségi ombudsman tájékoztatta az MTI-t szerdán.

"A vizsgálati terv elkészült, várhatóan a hónap folyamán látogatásokat teszünk fővárosi, pécsi, szegedi, miskolci és szombathelyi intézmények szerkesztőségeiben" - mondta Kaltenbach Jenő.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa arra is kíváncsi, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatók milyen képet sugároznak a magyarországi kisebbségekről.

Miként azt február 18-i, a témában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: "azt szeretném megvizsgálni, hogy a nemzetiségi, elsősorban elektronikus sajtó, (...) közszolgálati média (...), milyen mértékben tesz eleget részben a törvényi elvárásoknak, részben pedig a célközönség elvárásainak".

Azt szeretnénk tudni, hogy a közszolgálati médiumokban a kisebbségi műsorok, adások, szerkesztőségek és az ezzel foglalkozó munkatársak helyzetére mi a jellemző - tette hozzá. Kaltenbach Jenő számításai szerint a vizsgálatok szeptemberig tartanak.