Nem sértett személyiségi jogot Kuncze a 'tolvajbandával'

MTI
2004.03.25. 10:53
Nem sértett személyiségi jogot Kuncze Gábor, amikor a parlamentben az ellenzéket "tolvajbanda" kifejezéssel illette - mondta ki jogerősen a Pest Megyei Bíróság csütörtökön. "Mi van tolvajbanda, nem tetszik a válasz!?" - mondta 2002. november 26-án az SZDSZ elnöke egy karmozdulat kíséretében az ellenzéki széksorokban ülőknek, mert zajongva, tapsolva fogadtak egy interpellációra adott államtitkári választ. Ezért, több mint kéttucatnyi fideszes országgyűlési képviselő indított Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes vezetésével személyiségi jogi pert az SZDSZ elnöke, parlamenti frakcióvezetője ellen.

A felperesek azt kérték a bíróságtól: állapítsa meg a jó hírnévsértést és kötelezze nyilvános elégtételre az alperest. A bíróságok első és másodfokon egyaránt kimondták, hogy a tolvajbanda kifejezés pejoratív, ám nem utal konkrét magatartásra és nincs konkrét címzettje. Jogérvényesítési igénnyel pedig csak az léphet fel, akire beazonosíthatóan vonatkozik a kifogásolt kifejezés. Az indoklás tartalmazza azt is, hogy a közéletben elharapódzott kifejezésmód miatt a vitatott megjegyzés már nem alkalmas a társadalmi értékelés befolyásolására.

A felperes az eljárásban azzal érvelt, hogy az ellenzéki frakció tagjai egy jól meghatározható személyi kört alkotnak, beazonosíthatóak, a tolvajbanda kifejezés pedig indokolatlanul bántó, sértő értékítéletet hordoz, ezért alkalmas a jogsértés megállapítására.