Szigorúbb határellenőrzések a terrorcselekmények miatt

MTI
2004.03.29. 15:34
A nemzetbiztonsági kabinet által bevezetett, a határőrizetet szigorító intézkedések alapvetően "bizonyos országok állampolgáraira" vonatkoznak - mondta a magyar határőrség parancsnoka. Béndek József ugyan nem kívánta megnevezni ezeket az országokat, annyit azonban közölt: a madridi és a New York-i terrorcselekmények elkövetőiből "nagyjából az a kör belőhető", amely országok polgárait szigorúbban ellenőrzik. Hozzátette: a terrorizmussal gyanúsított személyek tartózkodási helyei miatt nem csak arab országokról van szó.

A nemzetbiztonsági kabinet márciusi ülésén elrendelte a nagyobb tömegek által látogatott helyek fokozott ellenőrzését is. A parancsnok hangsúlyozta, hogy a határőrség folyamatosan együttműködik a rendőrséggel, a bevándorlási hivatallal, valamint a nemzetbiztonsági szervekkel. Elmondta, hogy folynak azok az ellenőrzések, amelyek a Magyarországon tartózkodó külföldiek tartózkodásának a legalitását vizsgálják.

A nemzetbiztonsági kabinet március 16-ai ülését követően Juhász Ferenc honvédelmi miniszter bejelentette: szigorúbb lesz a magyar határőrizet, "különös tekintettel azokra az országokra, ahol és ahonnan általában a terrorcselekményekkel gyanúsított emberek mozognak, illetve mozoghatnak".