Három képviselő vonult az NBH elé brókerügyben

2004.03.31. 19:58
A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz vonultak szerdán a brókerbotrányt vizsgáló országgyűlési bizottság tagjai, hogy megtekinthessék az ügy titkos iratait.

Demeter Ervin, a parlamenti bizottság elnöke hétfőn, a testület legutóbbi ülésén jelentette be, hogy az ügy teljes feltáráshoz a bizottsági tagok meg kívánják tekinteni azt az 595 lehallgatási jegyzőkönyvet, amit a Nemzetbiztonsági Hivatal készített, Kulcsár Attila telefonjának figyelése révén.

E jegyzőkönyveket kívánja megkapni az érintett három képviselő (Répássy Róbert, Szíjjártó Péter és Demeter Ervin), akik szerdán kora délután keresték fel a Nemzetbiztonsági Hivatal belvárosi objektumát.

Répássy Róbert kiemelte, hogy a bizottság tagjait országgyűlési határozat hatalmazta fel arra, hogy megtekinthessék az ügyben keletkezett titkos iratokat.

Tóth András a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő államtitkár szerint példátlan, hogy politikai nyomást gyakorolnak a hivatalra.

A konkrét üggyel kapcsolatban elmondta, a törvény szerint a bizottság tagjainak nincs jogosultsága a műveleti anyagba való betekintéshez, erre felhatalmazást kell kapjon a Hivatal.

Tóth András ezért március elején levelet írt az ügyben Lamperth Mónika belügyminiszternek és Polt Péter legfőbb ügyésznek, de eddig nem érkezett válasz.