Egyperces néma megemlékezést javasol Áder

MTI
2004.04.15. 12:57
Egyperces néma megemlékezést kezdeményez felhívásában Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a pénteki déli harangszót követően, a vészkorszak kezdetének 60. évfordulóján - közölte a párt parlamenti frakciójának sajtóirodája. "Hatvan évvel ezelőtt, 1944 tragikus tavaszán magyar és magyar közé ékelődött a szégyen" - tartalmazza az MTI-hez csütörtökön eljuttatott felhívás.

Áder János emlékeztet arra, hogy a magyar millennium évétől, "az áldozatok emlékére, minden jóakaratú ember lelkiismeretének ébren tartására és az utánunk jövő nemzedékek okulására" április 16. a magyar holokauszt emléknapja.

Hozzáfűzi: ezen a napon az Országgyűlés képviselői közös nyilatkozatban hajtanak fejet "a dühöngő terror által elpusztított áldozatok és a sokat szenvedett túlélők előtt".

"Százezreket rekesztettek ki a teljes jogú állampolgárok sorából, hajtottak kényszermunkára, zártak gettóba és deportáltak haláltáborokba. Hatszázezer magyarországi zsidó, roma és politikai üldözött esett áldozatul a tervszerű népirtásnak. A magyar nemzetet megtizedelő háború tragikus áldozatainak számát tovább növelte az oktalan, elvakult és fékevesztett gyűlölet" - olvasható a fideszes politikus felhívásában.