Megszorítások a határőrségnél

MTI
2004.04.21. 20:57
A határőrség szigorú takarékosságra és átcsoportosításokra kényszerült a szolgálatot ért megszorító intézkedések miatt - közölte az MTI érdeklődésre a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Az igényelt költségvetés 42, 5 milliárd forintjából a határőrség 39 milliárdot kapott meg, ezt követően a megszorító intézkedéseknek következtében még 190 millió forintot vontak el, a terrorellenes intézkedések pedig eddig 100 millió forintba kerültek - mondta el Orodán Sándor.

"Elsősorban az új beruházásokról és felújításokról mondtunk le, onnan vontunk el 1, 2 milliárd forintot, és komoly szigorító intézkedéséket vezetett be az országos parancsnok minden területen, az ésszerűség határáig, ahol meg lehet takarítani vagy át lehet csoportosítani" - tette hozzá.

Közölte: a megszorító intézkedések során csökkentették a vezetők és a határőrség háttérintézményeinek üzemanyagkeretét, a telefonhasználatot és bizonyos sportrendezvények is elmaradnak majd. Az országos parancsnok rendelkezése szerint 50 százalékkal kell csökkenteni a határőrség intézményeiben a papírfelhasználást, ezért a papír mindkét oldalára kell nyomtatni, továbbá az irodai állomány ezek után nem hajtja végre a lőgyakorlatokat - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a megszorítások nem érintik alapfeladatokat ellátó szolgálatot, így a végrehajtó állomány a továbbiakban is megfelelő mennyiségű üzemanyaggal rendelkezik majd és biztosítják számukra a kötelező lőgyakorlatokat, illetve a szűrő- és alkalmassági vizsgálatokat is.

A szóvivő úgy fogalmazott: az intézkedések "még nem veszélyeztetik a szolgálat működését, azonban a végtelenségig ezeket a megszorításokat nem lehet tartani, mert egy idő után igenis a hatékonyság rovására mehet".