Sztálin már nem Budapest díszpolgára

MTI
2004.04.29. 22:11
Egyhangú szavazással fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, hogy J. V. Sztálin nem tekinthető többé Budapest díszpolgárának; a képviselő-testület hozzájárult, hogy emlékművet állítsanak a II. kerületben Mansfeld Péternek, akit az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt, 18. évének betöltése után kivégeztek - döntött csütörtök este a közgyűlés. A hosszas jogi és történelmi jellegű felvetésekben is bővelkedő vitában abban minden képviselő egyetértett, hogy Sztálin az emberiség ellen elkövetett bűnei miatt méltatlan arra, hogy bárhol és bármikor Budapest díszpolgára legyen.

A vita elsődlegesen a körül zajlott, hogy a Fővárosi Közgyűlés jogutóda-e annak a testületnek ,amely díszpolgári címet adományozott az 1940-es években Sztálinnak. Az ellenzékiekkel ellentétben az MSZP-SZDSZ-koalíció határozottan azt az álláspontot képviselte, hogy nem. Szerintük csak a Fővárosi Közgyűlés által 1992 óta adományozott cím tulajdonosai tekinthetők Budapest díszpolgárának.

Történelmi és politikai jellegű megközelítésekben bővelkedő vita után a közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy emlékművet állítsanak a II. kerületben Mansfeld Péternek, akit az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt néhány évvel később, 18. évének betöltése után kivégeztek.

A szocialisták tartózkodtak a szavazásnál, egyedül az előterjesztő Schiffer János főpolgármester-helyettes támogatta körülük a javaslatot. A vitában elutasították a kulturális bizottság azon határozati javaslatát, hogy hozzanak létre egy szakértői testületet Mansfeld Péter történelmi szerepének tisztázására.