Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Első fokon pert vesztett a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus

MTI
2004.05.18. 12:27
Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság, nem jogerősen, kedden elutasította a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus azon keresetét, amelyben kimondani kérték, hogy a Petőfi téri templom az ötvenes években jogellenesen került az orosz orthodoxia tulajdonába.

"Semmilyen jogi kapcsolatot igazolni nem tudott" a perelt ingatlannal a felperes - hangzott el a szóbeli indoklásban, amely szerint az 1995-ben alapított Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus alapító okirata "semmiféle korábbi létezésre nem utal". A bíróság szerint a felperesnek az eljárás során azt kellett volna bizonyítania, hogy az ingatlanhoz "bármikor is bármiféle jogi sorsa volt".

Ezzel szemben, szólt az indoklás a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus e tárgyban "semmilyen jogi kapcsolatot bizonyítani nem tudott", ezért kereshetőségi jog hiányában utasították el a beadványt, s az abban foglalt kérdéseket érdemben nem is vizsgálták.

Az ítélet szerint a felperes félmillió forint perköltséget, valamint százezer forintnyi tolmácsdíjat is köteles megfizetni. A 2002. márciusában kezdődött eljárást a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus indította az Orosz Ortodox Egyház joghatóságához tartozó Magyar Ortodox Egyházmegye ellen. A felperes álláspontja szerint ugyanis a templom az 1950-es évek elején jogellenesen került az orosz ortodoxia tulajdonába.