Az MSZP is alkotmányt módosítana sorkatonaság ügyben

MTI
2004.05.26. 17:52
Az MSZP a négy parlamenti párt támogatásával szeretné módosítani az alkotmányt a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése érdekében, és azt szeretné- közölte a párt sajtótájékoztatón. Vadai Ágnes.

A képviselő elmondta: a pártoknak az ügyben azért nagy a felelőssége, mert a társadalom 80 százaléka támogatná a kötelező bevonulás eltörlését, ezért, ha az ellenzék nem áll a kezdeményezés mögé, a maradék 20 százalékot képviseli.

Az SZDSZ szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: a liberális párt a sorkatonaság megszüntetésére vonatkozó alkotmánymódosító javaslata jó ideje elkészült, csak eddig nem élvezte a koalíciós partner támogatását.

"Az SZDSZ szerint a azért kell módosítani az alkotmányt, mert csak ez garantálja, hogy egyetlen kormány se hívhassa be fiataljainkat katonának" - olvasható a közleményben.

Mécs Imre és Fodor Gábor országgyűlési képviselő pénteken jelentette be újságírók előtt, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a sorkötelezettséget ne állíthassák vissza.