MDF: igazságtalan háborúban veszünk részt

MTI
2004.05.27. 18:42
Az MDF nem a katonák felkészültségi szintje miatt tartja aggályosnak a magyar kontingens jelenlétét Irakban, hanem azért, mert "igazságtalan háborúba küldték őket" - jelentette ki Herényi Károly csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón, miután meglátogatta az Irakba készülő magyar váltó kontingenst.

"A laktanyában tapasztaltak is meggyőztek arról, hogy a magyar katonák képzettek, jól felkészültek, s kiképzésük alapján minden helyzetben helyt tudnak állni" - mondta az MDF parlamenti frakcióvezetője. Herényi Károly közölte: miután az ENSZ katonai vezetése az amerikai ellenállás miatt nem valósulhat meg Irakban, "a magyar katonák hazarendelése az egyetlen út".

"Amikor kiküldtük őket, az MDF is úgy gondolta, hogy a magyar csapatoknak is ki kell venniük a részüket a békefenntartásból, a humanitárius segítségnyújtásból" - mondta. Hozzátette: azóta kiderült a valóság, hogy "nem békefenntartásban vesznek részt, nem a humanitárius feladatok a meghatározóak, hanem kőkemény háborúba, annak is a legrosszabb fajtájába, gerillaháborúba kerültek". Herényi Károly kijelentette, katonai szempontból rosszul készítették elő az iraki akciót, és ez az amerikaiak hibája. Hozzátette, a jelenleg Irakban tartózkodó 150 ezer katonával szemben legalább 350-400 ezerre lenne szükség ahhoz, hogy helyreállítsák a békét a térségben.