Vita egy el nem hangzott interpellációról

MTI
2004.06.21. 19:45
Az Országgyűlés elnöke pártpolitikusként járt el, amikor visszautasította a Fidesz interpellációját a K and H Bank ügyében - közölte Répássy Róbert fideszes honatya a házelnök irodája előtt tartott hétfői sajtótájékoztatón. A tájékoztatón megjelent Szili Katalin, aki azt mondta: egy olyan ügyrendi bizottsági határozat alapján járt el, amely még az előző parlamenti ciklusban született.

Szili Katalin az irodájába invitálta Répássy Róbertet és az interpellációt szintén jegyző Demeter Ervint az ügy megvitatására. A megbeszélés után az ellenzéki honatyák elismerték, hogy a házszabály szerint a parlament elnökének nem volt módja az interpellációt elfogadni. Az interpelláció elutasítását kezdeményező Kiss Péter kancelláriaminiszter pártpolitikusként járt el ebben az ügyben - mondta a találkozó után Répássy Róbert.

A Fidesz K and H-ügy: a Britton után már az MSZP következik? címmel nyújtotta be az interpellációt. Kiss Péter arra hivatkozva kérte Szili Katalintól az interpelláció visszautasítását, hogy az "egy folyamatban lévő nyomozás eddigi eredményeire hivatkozva megelőlegezi annak eredményét", és nem tartozik a kormányfő feladatkörébe.

A parlament elnöke arra emlékeztette a fideszes honatyákat, hogy "a Fidesz idejében" született ügyrendi bizottsági állásfoglalás értelmében a folyamatban lévő büntetőjogi eljárásokra vonatkozó interpellációkat vissza kell utasítani.