Megtiltanák a kurátorok Kondor nyilvános politikai szereplését

Népszabadság
2004.06.24. 07:20
A Magyar Rádió vezetőire is kiterjesztette a nyilvános politikai rendezvényeken való szereplés tilalmát az intézmény kuratóriuma - értesült a Népszabadság. Kormánypárti kurátorok tavaly novemberben kezdeményezték, hogy mondják ki a rádióelnöki tisztség és a politikai közszereplés összeférhetetlenségét, miután Kondor Katalin a rendezők kérésére a sajtószabadságért aggódó beszédet mondott a Jobbik Magyarországért Mozgalom tüntetésén.

A rádióelnök 2001-ben egy MDF-es rendezvényen vett részt, ahol az amerikai nagykövetről jegyezte meg, hogy "két hónapja sincs itt, és_ antiszemitizmusról brekeg". Az erről szóló beszámoló miatt indított perben kimondták, hogy Kondor nem magánszemélyként vett részt a rendezvényen. Kondor később a polgári körök rendezvényein is vendég volt, legutóbb pedig a Fidesz "Erkölcs és média" elnevezésű konferenciáján tartott előadást, azt állítva, hogy az MTV-t megszállta a baloldal.

Az állásfoglalásról Morvai Katalin, a rádió szóvivője a napilapnak úgy nyilatkozott, az "jogi nonszensz, mondhatni butaság", hiszen a szabályzat eddig is vonatkozott a vezetőkre. Leszögezte, hogy Kondor, ahogy eddig sem, ezután sem jár pártrendezvényekre. Nem sorolják ide ugyanis a polgári körök, civil szervezetek által szervezett rendezvényeket, az ezeken való részvétel ugyanis Kondor állampolgári joga.