Gerhard Schröder szeptemberben Budapestre látogat

MTI
2004.06.24. 16:41
Szeptemberben Budapesten tesz hivatalos látogatást Németország szövetségi kancellárja - közölte magyar újságírókkal csütörtökön az NSZK budapesti nagykövete.

Ursula Seiler-Albring a nagykövetségi rezidencián adott sajtóreggeli keretében elmondta: Gerhard Schröder látogatása szeptember közepére várható. Ellentétben a tavaly novemberi "villámvizittel", a szövetségi kormányfő ezúttal két napig lesz Budapest vendége - tette hozzá a diplomata.

Seiler-Albring elismerően szólt a nehéz brüsszeli tárgyalásokban közreműködő magyar küldöttek (Szájer József, Szent-Iványi István, Vastagh Pál) konstruktív és rugalmas tárgyalási módszeréről. Mint mondta, ezzel a magyar diplomáciának sikerült elérnie, hogy a számára fontos témák (elsősorban a nemzeti kisebbségek védelme) helyet kapjanak az EU alkotmányában.

Az egykori NDK-ból magyar bankokba került vagyon kérdését érintve a német nagykövet úgy fogalmazott: a vizsgálattal megbízott vegyesbizottság magyar és német vezetői (Terták Elemér és Caio Koch-Weser államtitkár) között "jó a tárgyalási légkör". Ezzel együtt nem várható, hogy a kérdés a német kancellár szeptemberi látogatásáig rendeződik. Arra azonban van kilátás, hogy a bizottság egyfajta "részeredményt" tegyen az asztalra a kormányfői tárgyalásokig - tette hozzá Seiler-Albring.