Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Több az adat az új forgalmiban

Népszabadság
2004.07.01. 07:31
A gépjárműforgalmi engedély legújabb változata a közeljövőben jelenik meg az ország 273 okmányirodájában - írja a Népszabadság. A nyugati országok illetékes szervei által is biztonságosnak és praktikusnak minősített magyar okmány mérete és színe marad, miközben bővül a tartalma, és benne az adatokat kódokkal is jelölik majd. A gépjárműforgalmi engedély az 1999/37-es EK-irányelveknek megfelelően változik. A korábbihoz hasonló egylapos, háromba hajtható forgalmi engedély borítóján az EU valamennyi nyelvén szerepel majd az okmány titulusa. Az engedély az előzőnél több adatot és az unióban elfogadott kódokat is tartalmaz: például az A betűvel jelölt rovat mellett szerepel a rendszám.

Eddig csak az autó márkáját és típusát írták be az okmányba, az újban már a felszereltségre utaló fantázianév, vagyis a kereskedelmi leírás is bekerül, csak úgy, mint a típusjóváhagyás, az ülésszám és a regisztrációs matrica rendszámot is tartalmazó vonalkódja. A műszaki vizsgával és az eredetiség vizsgálattal összevetve ez a vonalkód bizonyítja a hitelességet, amely a jármű, a rendszám és a forgalmi engedély összetartozását igazolhatja a különféle hatósági eljárások, vizsgálatok során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?