Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mostantól választják a magyarországi rabbikat

Népszabadság
2004.07.03. 07:50
Új alapszabályt fogadott el a Mazsihisz közgyűlése. Az egyik fontos változás, hogy a rabbikat nem a szövetség központja nevezi ki, hanem a zsidó közösségek maguk választják - írja a Népszabadság.

Heisler András, a Mazsihisz elnökének közlése szerint Budapesten jelenleg tizenegy rabbi teljesít szolgálatot, viszont a huszonkét vidéki zsidó közösség közül húsz állandó rabbi nélkül van. A rabbijelöltek csekély száma alapján valószínű, hogy csak hosszú évek múlva várható érdemi javulás. Nehéz ellensúlyozni negyven év egyházellenes politikájának romboló hatását - jelentette ki Heisler András. A súlyos rabbihiány miatt az is elképzelhető - mondta -, hogy egyes taghitközségek megkísérelnek más országokból, főként Izraelből rabbit hívni.

A Mazsihisz tagszervezetei a közgyűlésen széles körű autonómiát kaptak, de - az egyházakra vonatkozó törvényi lehetőséggel élve - módjuk van arra is, hogy önálló egyházként jegyeztessék be magukat. A szövetség az egységes képviseletet a Mazsihisz és a taghitközségek között megkötendő kétoldalú szerződések rendszerével biztosítja.