Szocialista javaslatok a jövő évi költségvetés irányelveihez

MTI
2004.07.05. 19:58
Az átlagos és az átlag alatti keresetűek adóterheinek érzékelhető mérséklését, az alacsony jövedelmű, gyermekes családok támogatásának növelését, valamint az 55. heti nyugdíj bevezetését javasolja egyebek között a jövő évi költségvetés előkészítéséhez szükséges politikai feladatokat áttekintve az MSZP gazdaságpolitikai kabinetje - tudatta Szekeres Imre, a kabinet vezetője, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára hétfői közleményében.

A kabinet javasolja, hogy a következő évi jövedelemadó és az adókedvezmények igazságosabbak legyenek. Ehhez véleményük szerint az is szükséges, hogy a pályakezdő, családalapító fiatalok helyzete javuljon az elhelyezkedésükhöz nyújtott kedvezményekkel és az első önálló otthon megszerzésének támogatásával. A közlemény szerint biztatónak tartják a magyar gazdaság fejlődését és előremutatónak ítélik, hogy a növekedés mögött egyértelműen a beruházások és az export bővülése áll.

A kormányzati ciklus félidejében az előrejelzéseknél kedvezőbb gazdasági környezet lehetővé teszi, hogy a kormány következetesen végrehajtsa költségvetési céljait, amelyek az ország modernizációját és európai integrációjának elmélyítését célozzák, valamint segítik a gazdaság hatékony és sikeres beilleszkedését a globális gazdasági folyamatokba - olvasható a közleményben.