Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A Fidesz a sorkatonaság eltörlését javasolja

MTI
2004.07.25. 12:15
A Fidesz hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, amely a sorkatonai szolgálat megszüntetésére tesz javaslatot - mondta Simicskó István, fideszes országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

A javaslatban "a sorkatonai létszámot nullában határoztuk meg, és erről az Országgyűlés döntése alapján jogszerűen, törvényesen dönthetünk" - közölte a politikus.

Simicskó István elmondta: egy másik határozati javaslatot is benyújtanak, amely egy kiegészítő védelmi erőt hozna létre, ugyanis "minden NATO-országban, ahol (...) önkéntes, hivatásos haderő működik, mindenhol van valamilyen típusú területvédelmi erő".

Zuschlag János, az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint Simicskó most a nemzetőrség intézményét próbálja meg burkoltabb formában "visszacsempészni". Zuschlag János a koalíció szempontjából elfogadhatatlannak nevezte azt a fideszes javaslatot, hogy a jövőben ne kétharmados, hanem egyszerű többséggel állíthassa vissza a parlament a sorkötelezettséget. "Ez tulajdonképpen nem szüntetné meg a sorkötelezettséget és úgy nézne ki, mintha semmit sem csináltunk volna" - mondta a politikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!