Inota válni akar Várpalotától

MTI
2004.07.29. 17:00
Inota el akar szakadni Várpalotától, ezért a városrész lakosai helyi népszavazás kiírását kezdeményezték; a város képviselő-testületének csütörtöki döntése szerint október 17-én tartják Inotán a referendumot, tájékoztatta Leszkovszki Tibor várpalotai polgármester az MTI-t.

Az inotai városrészben lakó választók - 2.218-an - az alábbi kérdésre szavazhatnak igennel vagy nemmel: "Kívánja-e, hogy Várpalota inotai városrésze, Inota néven önálló település legyen?" A polgármester elmondta: a városrészben egy májusi lakossági fórumon vetették fel a válást, s a kezdeményezésnek az inotai részönkormányzat vezetője állt az élére. A válást szorgalmazók 867 aláírást gyűjtöttek össze a városrészben ahhoz, hogy a képviselő-testület kiírja a népszavazást. A névjegyzéken szereplő inotaiak minimum 25 százalékának az aláírása volt szükséges ahhoz - legkevesebb 555 aláírás -, hogy helyi népszavazást írjon ki az önkormányzati testület.

A polgármester szerint az inotai településrész válásának újbóli felerősödését motiválhatja az is, hogy időközben - három évvel ezelőtt - Inotára települt az egyik leggazdaságosabban működő hazai nagyvállalat, a Magyar Alumínium Rt., illetve abban a városrészben van az ugyancsak három éve létesített ipari park is, több betelepült céggel.