Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az AB-hez fordul Kerék Csaba védője

MTI
2004.07.30. 15:48
Alkotmánybírósághoz fordul a K and H brókercégének ügyében gyanúsított Kerék Csaba, a Britton Kft. ügyvezetőjének védője, Ruttner György, mert akadályozza védői munkájában, hogy a rendőrség és az ügyészség párhuzamosan nyomoz. Kerék Csabát különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és pénzmosással gyanúsítják.

Ruttner György, az MTI-nek azt mondta: Magyarországon a nyomozást a nyomozóhatóságok végzik, az ügyészség meghatározott esetekben végezhet nyomozást, ha például országgyűlési képviselő az érintett vagy az igazságszolgáltatással kapcsolatos bűncselekményekről van szó, illetve ha az ügyész törvényességi felügyeleti jogkörben jár el. Itt viszont nincs ilyen, nem országgyűlési képviselők a gyanúsítottak, semmi nem indokolja, hogy az ügyészség közvetlenül nyomozzon - mondta.

Az ügyészség ebben az esetben nem törvényességi felügyeletet lát el, ahogyan állítja. Nem helytálló, hogy a rendőrség végzi a nyomozást és ők csak bizonyos nyomozati cselekményeket végeznek, hiszen bizonyos gyanúsítottak ellen csak ők foganatosíthatnak nyomozati cselekményeket, azaz ők folytatják egyes gyanúsítottakkal szemben a nyomozást - jelentette ki. Hozzátette: mindezt úgy, hogy közben nem is tájékoztatják a nyomozást végző szervet, a rendőrséget.