Emőke
-4 °C
9 °C

Újhelyi a Fidelitast bírálja Magyar Szigetes szereplésük miatt

MTI
2004.08.03. 17:56
Újhelyi István szocialista elnökségi tag kedden sajtótájékoztatón bírálta a Fidelitast és az Ifjúsági Demokrata Fórumot, amiért részt vesznek a IV. Magyar Sziget nevű rendezvényen, amely tartalma, háttere miatt "szalonképtelen". Vannak olyan irredenta, rasszista, sok esetben neonáci (...) gondolkodásmódú magyarországi csoportok, amelyeknek a rendezvényeire eddig (...) a parlamenti pártok képviselői nem tették be a lábukat" - jelentette ki a Fiatal Baloldal elnöke a Lánchíd pesti hídfőjénél. A sajtótájékoztatóra a helyszínen egy táblát állítottak fel, amelyen egy áthúzott horogkereszt volt.

A politikus kifogásolta, hogy a Fidesz és az MDF ifjúsági szervezete és vezető politikusai "egy olyan rendezvényt legitimálnak (...), amelynek egyébként a tartalma, háttere legalábbis szalonképtelen Európában és eddig Magyarországon is az volt". Ez olyan rendezvény lesz, amelyen neonáci, szkinhed zenekarok lépnek fel - tette hozzá.

Újhelyi István sajtótájékoztatóján megjelentek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nemzeti színű zászlókat tartó aktivistái is. A sajtótájékoztató után Buncsik Marianna, a mozgalom szóvivője azt mondta: mélységesen felháborodtak Újhelyi István kijelentésein, mert a IV. Magyar Sziget nem náci és nem rasszista rendezvény.