Novemberben dönt a kormány az iraki kontingensről

MTI
2004.09.07. 15:27
A kormány november közepe táján elemzi az iraki magyar misszió helyzetét, és az iraki vezetéssel, valamint a szövetségesekkel konzultálva hoz döntést arról, hazajöjjenek-e a magyar katonák. Erről a külügyminiszter beszélt kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. "A helyzet változatlanul az, hogy a mandátum kitöltéséig, azaz az év végéig a 300 magyar katona Irakban marad, és folytatja szállítási tevékenységét" - közölte Kovács László.

A külügyminiszter szerint a misszió folytatása kérdésében az iraki helyzet alakulása és az iraki kormány álláspontja a döntő. Mint mondta, akkor kell a parlament elé vinni az ügyet, ha a kormány úgy ítélné meg, hogy indokolt a mandátum meghosszabbítása.

Kovács László kifejtette: az uniós külügyminiszterek hét végi maastrichti ülésén szorgalmazta az ENSZ iraki részvételének támogatását. Hozzátette: az EU-nak anyagi hozzájárulást is nyújtania kell a jövő év eleji iraki választások, valamint az újjáépítés támogatására. Ami a közel-keleti helyzetet illeti, a diplomáciai vezető azt mondta: "a cselekvés szintjén" is érdemes erősíteni az EU működését. Kovács László az Egyesült Államok, Izrael és a palesztin hatóság felé is a nyomásgyakorlást látja célszerűnek az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.