Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Novemberben dönt a kormány az iraki kontingensről

MTI
2004.09.07. 15:27
A kormány november közepe táján elemzi az iraki magyar misszió helyzetét, és az iraki vezetéssel, valamint a szövetségesekkel konzultálva hoz döntést arról, hazajöjjenek-e a magyar katonák. Erről a külügyminiszter beszélt kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. "A helyzet változatlanul az, hogy a mandátum kitöltéséig, azaz az év végéig a 300 magyar katona Irakban marad, és folytatja szállítási tevékenységét" - közölte Kovács László.

A külügyminiszter szerint a misszió folytatása kérdésében az iraki helyzet alakulása és az iraki kormány álláspontja a döntő. Mint mondta, akkor kell a parlament elé vinni az ügyet, ha a kormány úgy ítélné meg, hogy indokolt a mandátum meghosszabbítása.

Kovács László kifejtette: az uniós külügyminiszterek hét végi maastrichti ülésén szorgalmazta az ENSZ iraki részvételének támogatását. Hozzátette: az EU-nak anyagi hozzájárulást is nyújtania kell a jövő év eleji iraki választások, valamint az újjáépítés támogatására. Ami a közel-keleti helyzetet illeti, a diplomáciai vezető azt mondta: "a cselekvés szintjén" is érdemes erősíteni az EU működését. Kovács László az Egyesült Államok, Izrael és a palesztin hatóság felé is a nyomásgyakorlást látja célszerűnek az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.