Áder bocsánatkérésre szólítja fel Gyurcsányt

MTI
2004.09.11. 13:30
Áder János arra kéri Gyurcsány Ferencet, hogy kérjen bocsánatot a hölgyektől és vonja vissza rájuk vonatkozó bántó mondatát - a Fidesz frakcióvezetője mindezt nyílt levelében közli a miniszterelnököt helyettesítő miniszterrel, amelyet szombaton juttatot el az MTI-nek.

Gyurcsány Ferenc egy televíziós műsorban azt mondta: "Akinek kétszobás lakása van, az általában megérdemelne hármat, akinek három, az négyet, akinek négy, az egy családi házat.(...) Akinek öreged, öregecskedő, öregeskedő?... öregecskedő felesége van, az fiatalabbat, akinek rendetlen gyereke van, az rendesebbet. Persze, hogy megérdemelné".

Ádes János levelében azt írja: Magyarország leendő miniszterelnöke ezzel a mondatával nem csak a családjukat szeretetükkel összefogó, férjükért és gyermekeikért számtalan áldozatot vállaló nőket bántotta meg, de akaratlanul is elárulta, mit is gondol valójában az emberi kapcsolatokról, szeretetről, gondoskodásról, hűségről és kitartásról. "Semmit. Az Ön számára senki sem pótolhatatlan, Ön az emberi kapcsolatokat csupán az egyéni hasznosság szempontjából minősíti" - teszi hozzá a fideszes politikus.

Áder János levelében leszögezi: "ilyen otromba mondat akkor sem hangozhat el senki szájából, ha arról utólag átlátszó és képmutató módon azt mondja, iróniának, viccnek szánta".

A miniszterelnököt helyettesítő miniszter pénteken egy székesfehérvári lakossági fórumon azt mondta: "végtelenül bosszant, hogy azt az ironikus megjegyzést, amit az öregecskedő feleségre tettem, úgy látom, hogy a szándékos iróniából sértés lett". Majd hozzátette: "levonom a tanulságot ebből (...) be kell vallani, hogy ez nyilván hiba volt".