Kutatások a bodai radioaktív hulladékbefogadó helyén

MTI
2004.10.02. 14:47
Megkezdődhetnek a kutatási munkálatok Bodán egy nagy radioaktivitású hulladékot befogadó tároló megépítéséhez, miután a belügyminiszter a közelmúltban jóváhagyta az ezzel kapcsolatos programot - közölte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság (RHK Kht.) ügyvezetője szombaton, a baranyai Bodán.

"Még idén több sekély- és mélyfúrást végzünk a környéken, melyek célja a kőzet vizsgálata, egy kutató laboratórium és a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőanyag-kazettáit befogadó majdani tároló legoptimálisabb helyének megtalálása" - mondta el sajtótájékoztatóján Hegyháti József. Szavai szerint a laboratórium kedvező parlamenti döntés esetén 2008-ra, míg a tároló 2047-re készülne el.

Az ügyvezető az MTI-nek arra a kérdésére, milyen érveket hoznak fel a környezetvédők tiltakozásaival, vagy például Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes alelnökének álláspontjában szemben, akinek korábbi nyilatkozata szerint nincs szükség tárolóra, mivel ezen hulladékok elhelyezése az atomerőmű területén is megoldható, azt válaszolta: nem feladatuk politikusok állásfoglalásait kritizálni.